familien Frederiksen i Høve
familien Sørensen i Sønderlade
familien Nielsen på Christianshavn

Vore aner

familien Christensen i Lundby
 familien Hagensen i Anbæk og Truust
familierne Jensen og Hansen i Kalvehave

 
Forsiden
Anetavler
Fæstebonde
Udvandring
Sporløs
Beretninger
Udstillinger
Brevkasse
Oversigt
Intern
Medlemsliste
 

Sporløs 7 opklaret

"Hvad Lars Christensen, Vallø,  fortalte" 
står der uden på et håndskrevet hæfte, jeg læste hos Bente og Erik. Det er en meget levende og detaljeret fortælling om livet på familiegårdene i Jørslev under Bregentved i 1800-tallet.
Erik Larsen er i besiddelse af samme beretning i en håndskrevet udgave på ca. 27 sider, men husker ikke, hvor han har den fra.

Har du et bud mht. beretningens oprindelse?

  • Hvor stammer den fra?
  • Har den været offentliggjort?
  • Hvem er forfatteren og hvem K.K.?
Lars Christensen 1846-1925
Uddrag;
Det var egentlig Meningen, at min Fader (Kristen Olsen) skulle have haft sin Faders (Ole Christensen) Gaard, Jørsløv Nørregård....

...Min Morfader, Hans Nielsen, kaldes for ”den rige Mand fra Jørsløv” fordi han kunne betale sine Afgifter til Herskabet....

....Hoveriet kan jeg huske noget om, som lille Dreng endnu inden jeg havde begyndt at gaa i Skole husker jeg at vi blev tilsagt ”til hove” paa Alsløvgaarden....

Første side i beretningen, hvis formodede ophavsmand i et forklarende afsnit skriver:
Jeg har en Gang beskrevet den gamle Port i ”Østsjællands Folkeblad” for mange aar siden. K.K.
 
Fredag den 4. februar 2005
Svar fra Erik:
Det du så hos os var faktisk en håndskrevet udgave på 26 sider af beretningen, som Bente har fået af sin mor, Gudrun. Vi har altså ikke en maskinskrevet, bortset fra den jeg "oversatte" den til. 
Bente ved desværre ikke, hvor eller hvordan hendes mor har fået den eller den slægtsliste, der fulgte med. 
Den er helt tydeligt kopieret. Jeg kan genkende papirtypen fra den allerførste kopimaskine, som vi fik på skolen tilbage i 60'erne.

 

Lørdag den 5. februar 2005
Svar fra Jens Erik:
Beklager, jeg kan ikke hjælpe.

 

Torsdag den 10. februar 2005
Kære Erik og Bente
Mange tak for det tilsendte, Hvad Lars Christensen, Valø - fortalte (i indtastet udgave). 
Jeg havde selv planer om at skrive det ind i digital format. Så nu skal jeg ikke bruge tid på det. Så det er jeg glad for. 
Jeg kan heller ikke huske, hvor jeg har historien fra. Men kan huske, at jeg lånte den af en i familien, og tog en kopi af den. Det er nu lagt ind i hans (Lars Christensens) biografi i mit Brothers Keeper slægtsprogram. 

Mange hilsener fra
Erik Larsen

 

Lørdag den 25. juni 2005
Svar fra Hans P. Christensen
Jeg er søn af Åge J. Christensen, hans far var Hans P. Christensen, en bror til Vilhelm.
Det håndskrevne referatet af Lars Christensen har jeg fået tilsendt fra min faster Dagny som bor i Sverige

 

Tirsdag den 20. december 2005
Svar fra Karsten Tølbøll
Hej !
     Jeg har fundet jeres hjemmeside ved at søge på Google efter Jørslev Østergård. Her fandt jeg Lars Christensens erindringer fra Jørslev - meget interessant, da jeg selv er tipoldebarn af Jørgen Christensen (lillebror til Lars Christensen).
     Jeg har nogle få billeder af Jørgen Christensens børn (Kristine, Marie, Anna & Ingeborg), mor, søskende og søskende børn, hans skudsmålsbog samt en bog med Jørgen Christensens optegnelser om økonomi, jord- og husdyrbrug på Østergård ca. 1880-1905.
     Hvis I er interesseret i oplysninger om Jørgen Christensen, så kan jeg måske hjælpe.

Hilsen
Karsten Tølbøll

 

Onsdag den 4. januar 2006
Svar fra Karsten Tølbøll
     Efter hvad jeg har fået fortalt skulle branden på Østergård være opstået ved skorstenen i stuehuset. Den gang havde man jo korn på loftet og en utæthed i skorstenen skulle have forårsaget ildebranden. Stor set alt gik til bl.a. min oldemors broderede udstyr, som hun lige havde lavet på højskoleophold. Jørgen Kristensen havde et pengeskab og heldigvis var nøgleblikket slået for nøglehullet, så deres papirer brændte ikke. Pengeskabet fik et nyt trækabinet og står den dag i dag hos mine forældre!
     Jørgen Christensen sælger Østergård i ca. 1922 til datteren Marie. Mine oldeforældre Kirstine og Jens Peter Jensen (gift 26. 3. 1909) var vist blevet tilbudt at købe Østergård, men de havde allerede da Birkegård i Ll. Skensved, Højelse Sogn. 
     Jørgen Kristensen bor sin sidste tid og dør hos datteren Kirstine, hvor min Farmor huskede ham som en gammel mand, der bl.a. skrabede roer rene, så hestene kunne få dem. Jørgen Kristensen fik et sår på benene, som ikke kunne heles og der gik efter nogen tid koldbrand i det og eftersigende døde han af dette. Han blev begravet på Karise kirkegård. Jeg mener han døde i 1927.
     Desuden har jeg en bog hvor Jørgen Kristensen har skrevet hvad de har solgt af smør, mælk; købt af øl, haft af afgrøder på markerne osv. fra ca. 1880 til ca. 1905. Ikke alle år er lige detaljerede, men det er meget spændende læsning. Desuden er der også lidt regnskab for nogle år samt udkast til breve vedr. ansøgning om penge fra sygekassen til datteren Kirstines sygdom og ophold på Faxe Sygehus. Ud fra regnskaberne fremgår det bl.a. at han må ha´ haft en gård i Gammelby. Dette har jeg ikke kunne få bekræftet -min Farmor er død og min Far Gunnar Hansen (7.3.1941- ) kender intet til dette.
     Nå, det var lidt om Jørgen Kristensen - ja, det er altid blevet skrevet med K og ikke Ch - hvorfor ved jeg ikke, men førhen tog man ikke det så nøje.

Med venlig hilsen 
Karsten Tølbøll

 

Søndag den 3. februar 2008
Indlæg fra Niels 
 

Lars Christensens gravsten
 

Her hviler 
Gmd.  Lars Christensen Valløby 
* 15-6 1846. † 27-10 1925.
og hustru Maren Christensen 
* 30-10 1844 † 14-5 1921
Hvil i fred

 

Kristian Kristensen
* 11-3 1876  † 5-5 1947
Dorthea Kristensen
* 21-2 1887  † 24-11 1970

     Så lykkedes det endelig at finde sammenhængen mellem Lars Christensen og K.K. Under vores tur til Stevns fandt vi deres gravsten på Valløby kirkegård. På grundlag af data på disse, kunne følgende uddrages af folketællinger og kirkebøger:

1846 Lars Christensen fødes på Jørslev Østergård og døbes i Karise Kirke.
1860 Han bor hjemme på Østergård og bliver samme år konfirmeret i Karise Kirke.
1875 Gårdejer på Roskilde Mark. Gifter sig med Maren Jørgensen fra Varpelev.
1876 Deres eneste søn, Christian Christensen - således stavet i kirkebogen - bliver født og hjemmedøbes i Tolstrup, Roskilde Landsogn før fremstillingen i Roskilde Domkirke.
1880
1890
1906
Gårdmand i Store Ladager, Ejby sogn, der ligger lige så langt nord for Køge som Valløby ligger syd for.
1916 Gårdejer i Valløby. Hans 40-årige søn og dennes kone, Dorthea Sofie, står for landbruget og hans barnebarn, Lars Kristian Kristensen, er 1 år.
1925 Lars Christensen dør og bliver begravet i Valløby, men har forinden fortalt historien om livet på Østergård til sin søn, som skriver den ned.

      At far, søn og sønnesøn ikke staver deres efternavn ens, har ikke virket befordrende på opklaringen, idet alle efterkommere af Christen Olsen på Jørslev Østergård hedder Christensen til efternavn iflg. dåbsattesterne.

Hilsen Niels


 

Kristian Kristensens gravsten

 

Mandag den 1. juni 2009
Uddrag af mail fra Ole B. Kristensen. Se hele mailen her
.....Det er en flot slægtsside - og interessant for mig, da vi har fælles tipoldefar, Christen Olsen, Jørslev.
......Sjovt at læse om jeres hyr med at finde identiteten på "KK", dvs. min farfar, Kristian Kristensen. Han ændrede stavemåden på sit efternavn, da han fandt det for tyskagtigt med "Ch" (det var en nationalt sindet mand).....

Mandag den 13. juli 2009
Uddrag af svar fra Niels. Se hele mailen her
....Det er et morsomt argument, din farfar brugte, da han skiftede stavemåde, idet navnets oprindelse skal findes i oldgræsk Christos og latin Christianus.
     Min oldefar, Hans Christensen, havde ikke samme aversion, da han i 1874 døbte sit niende barn (min farfar) Niels Wilhelm. Fornavn nr. 2 er formodentlig efter den tyske kejser Wilhelm I (1797-1888). Jeg er heldigvis kun opkaldt efter fornavn nr. 1. I øvrigt er jeg også opkaldt efter min morfar, som hed Niels Georg.....

 

Lørdag den 29. august 2009
Uddrag af mail fra Klaus Kristian Kristensen. Se hele mailen her
     .....Med hensyn til navneforvirring Østergård/Nørregård kan jeg sige, at der i originalen er gjort ophold således "min Faders Gård" og henvist med et kryds til nedenunder: den nuværende Østergård....
     ...Der lå også et brev dateret Taastrup d. 14 Juni 1925 hvori der takkes for lån af bogen med ønske om mere hvis der kom det, til gengæld ville brevskriveren bringe sine slægtforskningsresutater videre når de engang forelå. Underskrevet Eders Olav Christensen.....

 

Tirsdag den 10. november 2009
Uddrag af svar fra Niels
Kære Klaus! Se Olav på anetavle
     Efter næsten 5 års efterlysning i Sporløs 7 har du lagt de sidste brikker i puslespillet i forbindelse med opklaringen af de dunkle omstændigheder vedr. skriftet "Hvad Lars Christensen, Vallø, fortalte".....

   
Sporløs 1
Sporløs 2
Sporløs 3
Sporløs 4
Sporløs 5
Sporløs 6
Sporløs 7
Sporløs 8
Sporløs 9
Sporløs 10
Sporløs 11
Sporløs 12
Sporløs 13
Sporløs 14
Frederiksen

 

 
 

Copyright © 2004-17 Lisbeth May Christensen og Niels Nordby Christensen, webmaster@voreaner.dk All rights reserved